2017. október 26-án, csütörtökön, a Marosvásárhelyi Városi Tanács rendes tanácsülésén szavazásra bocsátják a parkolóhelyek befásítására vonatkozó határozattervezetet.

A szakbizottságok ezen a héten és a múlt héten tartott ülésein voltak városi tanácsosok akik negatívan véleményezték a projektet, amely szerintük nem megfelelő. Ezért tartunk attól, hogy majd megpróbálják megakadályozni a határozattervezet elfogadását. A szakbizottság egyes tagjai azzal érveltek, hogy a magánparkolók tulajdonosai nem kényszeríthetőek arra, hogy ilyen jellegű beavatkozásokat végezzenek a tulajdonukban, viszont nem hivatkoztak semmilyen jogszabályra, amely megakadályozná ezt.

Mindeközben a határozattervezetet a város főépítésze kezdevően véleményezte, valamint a város jegyzője törvényesnek minősítette és ellenjegyezte azt. Emellett a Marosvásárhelyi Zöldövezetek és Üvegházak Igazgatása szakemberei is letették ajánlásukat 4 őshonos fafajtára.

Úgy véljük, hogy vannak olyan helyzetek, amikor szükségszerű olyan szabályozásokat és határozatokat hozni, amelyek nem csupán a közterekre vonatkoznak, hanem amelyeket az ingatlanok tulajdonosainak is be kell tartaniuk. Ezek lehetnek polgárok biztonságát vagy egészségét érintő szabályozások vagy akár olyanok amelyek a város esztétikai szempontjaira vonatkoznak. Ennek egyik példája a történelmi műemlékként besorolt épületek homlokzatainak szabályozása, vagy akár a KRESZ (Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása), amely a nagy bevásárlóközpontok területén elhelyezett parkolókban is érvényesek. Ezzel szemben, a magánszektort felkérni vagy csupán ösztönözni, hogy saját elszántságukból valósítsák meg ezt a projektet nem egy rossz elképzelés, mivel ez népszerűsítő jellegű, valamint a kereskedelmi egységek számára is jó reklámot biztosíthat, de konkrét jogszabályi rendelkezések nélkül az ilyen kezdeményezések nem fognak elterjedni és ezt fenntartani se lehet hosszú távon.

A helyi önkormányzat a demokratikus szavazás során elfogadott határozatok és döntések útján határozza meg egy város fejlesztési irányait, esztétikai, építészeti és funkcionális aspektusát. Erre vonatkozik az 50/1991-es törvény a Városirendezési Tervben (PUG) hozott szabályozásokon keresztül: “A települések beltereit a törvénynek megfelelően elfogadott városrendezési terv – PUG – határozza meg.”

Felkérjük Marosvásárhely polgárait, akik egy zöld, környezetbarát és egészséges városra vágynak és akik támogatják ezt a határozattervezet, miszerint fontos fákat ültetni a marosvásárhelyi parkolókba, hogy terjesszék véleményüket a városi tanácsosok elé a http://www.amper.org.ro/cltgm/ honlapon.

További információval szolgál a következő oldal: http://szabademberek.com/harom-parkolohelyre-jusson-egy-fa/

Annak érdekében, hogy könnyítsünk megfogalmazni egy kérelmet, az alábbiakban összeállítottunk egy űrlapot, amely letölthető és tetszés szerint tovább szerkeszthető.

Nagyon köszönjük és reméljük, hogy sikerrel járunk!

A marosvásárhelyi POL csapata

 

Kérelem

A Marosvásárhelyi Városi Tanács képviselőinek

Alulírott …………………, lakóhelye …………………, szeretném kifejezni támogatásomat a marosvásárhelyi köz- és magánterületeken levő parkolókba történő faültetésről szóló határozattervezet iránt, és örülnék, hogyha megszavazná ezt a határozattervezetet.

Azt szeretném, hogy Marosvásárhely egy zöld város legyen, amely egy természetesebb, tiszta és egészséges környezetet bíztosítana. A projekt megvalósulása hozzájárul mind az életminőség, mind a város esztétikai kinézetének javulásához, következésképpen nemcsak az emberek, hanem az egész város számára előnyös.

Tisztelettel,

…………………

  1. Suba Júlia says:

    Friss kevegőre van szüksége városunknak!!Fákra van szüksége többek közt mindannyiunknak.Fölösleges magyaràzkodni és lépni kell ennek az ügynek az érdekében.Sok sikert !

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>