danDan Mașca

1970. november 28., nős, egy gyermeke van

Az elemi iskolát Radnóton végezte el, majd tanulmányait Kolozsváron folytatta a jelenleg „Tiberiu Popoviciu”-nak elnevezett 2-es számú Líceum matematika-fizika szakán. Egyetemi diplomát a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Kereskedelem, turizmus és szolgáltatások szakán szerzett.

1996 és 2001 között a marosvásárhelyi Electro Orizont SRL értékesítési menedzsere. A 2001-es év vége fele megalapítja a REEA-t, amelynek mai napig a vezetője. Saját vállalata, a www.reea.net, több, mint 250 alkalmazottat számlál. (bővebben itt).

Mindezek mellett, ő a kezdeményezője annak a törvénymódosításnak, amely alapján csökkentették az egy párt létrehozásához szükséges feltételek számát, avagy a három alapítótag és 25000 aláírás formulából csupán a három alapítótag variáns maradt, a 25000 aláírás nélkül. Ezen projektjét a www.amper.org.ro támogatta és népszerűsítette, valamint díjazásban részesítették a Civil Társadalom Gáláján is.

Maradéktalanul magánforrásokból fejlesztett ki és támogatott több tucat közösségi és nemzeti projektet, amelyek közül néhány megtalálható itt: www.dexonline.ro, www.liternet.ro, www.tiuk.reea.net, caraman.reea.net, www.litart.ro, www.revistatus.ro, www.educatie.inmures.ro, www.cultura.inmures.ro, secolul21.ro, povestidintransilvania.ro, billionstarhotel.ro, casa-romanilor.ch, casajurnalistului.ro, www.riseproject.ro, www.teatru74.ro, www.amph.ro, www.divers.org.ro, www.csjuvenes.ro, www.csolimpic.ro, https://www.facebook.com/LabradorsBasket.

Magánszemélyként , közfunkciótól függetlenül, elnyert díjai:

  • A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem tiszteletbeli szenátora
  • A gyulafehérvári ortodox érsekség által átnyújtott „Crucea arhiepiscopală pentru mireni” tulajdonosa
  • Kiválósági oklevél a Romániai Elektronikai Ipar és Sofware Egyesület részéről
  • Kiválósági oklevél a Maros Megyei Kereskedelmi, Ipar- és Agrárkamara részéről
  • Kiválósági oklevelek különböző marosvásárhelyi non-profit egyesületek részéről

Radu Bălaş

1974. 05. 20, nős, két gyereke van

Újságíró és rádiós műsorvezető, 1994 és 2005 között az interetnikus tolerancia elősegítésében tett vizsgálatai révén lett ismert. Csupán 22 évesen négy rágalmazási pert indított (meg is nyerte ezeket), amelyekben az akkori idők „nagyurainak” törvénytelen üzletkötéseit hozta nyilvánosságra.
Több, mint 3500 cikket írt, amelyek a helyi és a központi sajtóban láttak napvilágot, illetve a New York-i „Szabad világ” hetilapban, amelynek főszerkesztője is volt 2001 és 2002 között. A több, mint 250 levezetett rádióműsora közül, egyiket a Román Sajtóklub Díjra jelölték 2004-ben.

2003-ban Kocsis Franciskoval közösen kiadta a „370 nap terror” című könyvét, amely a maros megyei Holokauszt röntgenfényképének tekinthető. A mű elnyerte a Maros megyei Írói Egyesület Díjat. Két évvel később pedig, a „Börtönőr naplója” (politikai szatíra) című könyvét is ugyanazon írói társaság díjazta.

2013-ban Sorina Botával, azaz nővérével közösen egy, gyerekek számára írt képeskönyvet is kiadott, melynek címe „Marosvásárhely-Történelem teniszcipőben”, így Vásárhely lett az első város, amelynek történelme így került bemutatásra.

2005-ben megalapította a Roger Raval Events nevű cégét, melynek tevékenységi területei a kommunikáció, a PR és a könyvnyomtatás. Kilenc politikai kampányt koordinált különböző, maros megyei és az ország más területein tevékenykedő pártok felkérésére, ugyanakkor részt vett két elnökválasztási kampány lebonyolításában is, így a kistérség első politikai tanácsadói közé emelkedett. „Mert megismerhettem a pártok belső szerkezetét, rájöttem, hogy ezek nem korszerűsíthetők, hanem teljesen új pártok létesítésére van szükség”, nyilatkozza.

Megtervezte és kiadta az „Old Marosvásárhely” című albumot, amely számos, városunkról (1616-1939) készült régi fényképét tartalmaz, és három nyelven jelent meg, angolul, románul és magyarul. Ugyanerre a keretre építette a másik két albumot is, az “Old Mureş County-t” illetve az “Old Bucharestet”, melyeknek faborítót tervezett, ezáltal egyedivé téve ezeket országszerte.

Egyéb munkahelyek, foglalkozások: gyümölcsszedő magyarországi farmokon, zsákvivő az Agrosemnél (a líceumi évek alatt, a nyári vakációkban), képzetlen munkás a Cukorgyárban, hordágyvivő a Megyei Kórházban (a líceum befejezése utáni első hónapokban), boltos Queensben, New Yorkban (3 hónapig, 26 évesen).

Cătălin Hegheș

1984. 12. 20, nős

Újságíró, rádiós és online TV műsorvezető. A marosvásárhelyi sajtóban dolgozott 2004 és 2014 között. Cikkeit a ”Ziarul de Mureș” meg a ”Punctul” tette közzé, műsorait pedig a Marosvásárhelyi Rádió illetve a Marosvásárhelyi Televízió közvetítette. Ebben a periódusban riporter- és szerkesztőként több száz cikket írt, élő adásos rádiós műsort vezetett le, és hírt hagyott jóvá. Kilenc évig dolgozott a „Punctul” hetilap szerkesztőségében, kezdetben munkatársként, majd pedig szerkesztői főtitkárként, illetve főszerkesztőként. Bár kilépett a hagyományos helyi sajtóból, nem mondott le teljesen az írásról. Jelenleg az inmures.ro közösségi blog főszerkesztője.

2010-ben több önkéntes tevékenységet is vállal és szervez. Marosvásárhelyi barátaival közösen szervezi meg a „Városi Olvasmányok” első kiadásait, melynek célja az olvasás népszerűsítése a fiatalok körében. A kezdeményezés a városi kultúrát képviselő, „LeCtura” című, a helyi médiapiacon teljesen egyedi, ingyenes folyóirat kiadásában teljesedett ki. A lap négy éven keresztül rendszeresen megjelent, és mind a 10 lapszám a város kulturális eseményeit is tartalmazta (bulik, koncertek, kiállítások, műsorok).

Ugyancsak 2010-ben helyi szervezőként, önkéntesen vett részt, Románia egyik legnagyobb szociális jellegű projektjében. A „Let’s do it, Romania!” ökológiai projekt a következő években is folytatódott, és folyamatosan részt vett a szervező csapatban, 2011-ben, 2012-ben és 2013-ban is. A munka eredménye, a több százezer önkéntes mozgósítása, illetve a megye területéről összegyűjtött több tízezer zsák szemét volt.
2011-ben a „LeCtura” alapítótagjaival közösen megalapítja az AMPER civil szervezetet.
2014-ben megváltoztatja az Egyesület alapszabályzatát, amely elsősorban a folyóirat kiadására összpontosított, és az állampolgári aktivizmus felé irányítja a szervezet tevékenységét. Az AMPER hivatalosan is átveszi a Dan Mașca, által 2012-ben kidolgozott Párttörvény módosításának törvényjavaslatát.
A kampányt 2015-ben díjazzák a Közösségi Gálán. Rövid időn belül a Párttörvény módosítása be is következik.

Eugen Tothpal

1977. 06. 13, nős, két gyereke van

18 évesen úgy dönt, hogy önálló lesz. A „24 de ore mureşene” napilapnál kezdi a pályafutását, mint az első marosvásárhelyi tördelőszerkesztők egyike. Mesterséget a munkahelyén tanulja ki, és rövid időn belül a helyi újság műszaki szerkesztőjévé választják.
19 évesen családot alapít, és apa lesz.
Vállalkozói szellemének köszönhetően 2001-ben elindítja saját cégét, a BB Image.ro-t. Olyan nyomdát létesít, amely széleskörű szolgáltatásokat is nyújt, mint például design, koncepció stb., és márkanévvé nő. A cég folyamatosan nőtt, így mára már olyan szervezetté vált, amely teljes körű, reklámipari és nyomdai szolgáltatásokat nyújt. Több száz könyv, és több millió reklámanyag került itt nyomtatásra különböző cégek és intézmények számára. s
Egyéb munkahelyek: éjjeli taxisofőr, számítógép-szerelő (1996-1999).

Lavinia Abu Amra

(A továbbiakban nem tagja a POL-nak, USR képviselőnek válaszották 2016 decemberében.)