Ar putea să fie și așa / Lehetne ilyen is. (Indianapolis , USA)

Egy pár, a témához kapcsolódó adat:
Utcai parkolóhelyek száma a központi zónában (forrás: PMUD): 918
Parkolóhelyek száma a javasolt földalatti parkolóházban: 415
A beruházás teljes költsége: 42 395 860 RON =>  € 21.406,69 TVA-val együtt /parkolóhely
Tervezett kivitelezési idő: 36 hónap

A PMUD-ben (Fenntartható városi mobilitási terv) a 397-399. oldalon két beruházást javasolnak a 2019-2022-es periódusra, a következő céllal:

„- Reducerea congestiei traficului pe arterele secundare de circulație prin relocarea parcajelor neregulamentare sau amenajate necorespunzător.
– Eliberarea treptată a unor suprafeţe de spaţiu public care să fie reamenajate în scopul creşterii calităţii locuirii (corelat cu dezvoltarea spațiilor cu prioritate pentru pietonii).
– Descurajarea staţionării autovehiculelor în locuri nepermise (pe trotuar / pe prima bandă de circulaţie)”

Az említett két beruházás a Rózsák tere alatti földalatti parkoló és a Nemzeti Színház mögé egy emeletes parkolóház.

A kérdés az, hogy miért kezdjük a drágább, rosszabb, hosszabb ideig tartó megoldással?

A beruházás saccolt költsége hibás. Első sorban mert nincs a Tom Rye és David Scotney, a Parkolás menedzselése, hozzáférés korlátozása és sebességszabályozás című művében maghatározott intervallumban:

„*Felszíni parkolóhely, aszfaltova, kanalizálással és kivilágítással – € 3,000.
*Parkolóhely emeletes parkolóházban – € 15,000 – € 20,000.
*Földalatti parkolóhely – € 40,000.
*Emellett létezik egy karbantartási és biztonsági költség is, ami parkolóhelyenként akár € 150 – € 450 is lehet évente.”

A csatolt táblázatban szerepel több romániai parkolóház költsége és kivitelezési időtartama, ezek sok esetben meg is haladják a fent említett értékeket. Az, hogy a Rózsák tere esetében ilyen kis összeggel számoltak, szerintem azzal magyarázható, hogy bizonyos költségeket nem vettek figyelembe, illetve a parkolóházat nem tervezték a fölötte levő fáknak megfelelő mélységre. Feltehetőleg nem vették figyelembe a Bernády idejében épült csatornarendszer és az összes közmű átköltöztetésének tervezési és kivitelezési költségét.

Több variánst is számoltam a Nemzeti Színház háta mögötti parkolóház esetére (csatolt kép), a számítások alapjául vett értékek közepesek, sokat csökkenhetnek egy ügyes tervező esetében.

Miért rossz ötlet a Rózsák tere alatti parkoló?

A tervezett kivitelezési idő 36 hónap, ezalatt a város központja fel lenne túrva. Nem fognak beleférni a keretbe, mert startból rosszul számolták ki, de jöhetnek még meglepetések régészeti leletek formájában, amelyeket szakszerűen fel kell tárni a város idején és költségén (ez akár 3-4 évig is eltarthat), arról nem is beszélve, hogy egy fának kétszer olyan mély földre van szüksége, mint a koronája sugara.

Forgalom: a cél pontosan a központi zóna forgalmának csökkentése volna, nem pedig az autóforgalom bevonzása a főtér kellős közepére.

A következtetés tehát az, hogy a megvalósíthatósági tanulmányban a kérdés a következőképp kellene feltevődjön: első változat vs. második változat, de talán több változatot is figyelembe lehetne venni. Másképp azt fogják bebizonyítani, hogy jobb parkolókkal, mint nélkülük, tehát földalatti parkolóházra szükség van. Ez természetesen nem igaz, amíg van más alternatíva.

Tatár Lehel,
marosvásárhelyi városi tanácsos

  1. Kacsó Emese Erzsébet says:

    Orbán János műveszettörténész cikkét is olvasva -amit megosztottam az oldalamon,- arra gondoltam, hogy nagyobb nyilvánosságot érdemelnek ezek a vélemények,cikkek,tanulmányok. Talán peticiót kellene megfogalmazni. Szívesen aláírom és megosztom. Tisztelettel

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>