Mindenki tudja, hogy május 14-el kezdődőleg ismét fizetős lett a parkolás Marosvásárhelyen. Sok variáns kering a facebookon azzal kapcsolatban, hogy ki a “felelős” ezért. Ebből az okból kifolyólag szeretném tisztázni a POL álláspontját.

Bármely civilizált városban létezik egy rendszer a parkolóhelyek menedzselésére, ezáltal növelve a lakok konfortérzetét (több szabad parkolóhely, a közszállítás és a kerékpárok használatának “kikényszerítése”, a személyautók használatának csökkentése által). Ez feltételezi a közintézmények, iskolák, bankok környékén és úgy általában a forgalmas helyeken található parkolóhelyek fizetőssé tételét.

Amikor kb tíz évvel ezelőtt kiterjesztették a fizetős övezetet, kizárólag csak a Központban található parkolóhelyekért kellett fizetni. Ezt a tevékenységet kiszervezték, és a működtető Tracia Trade cégnek, a Polgármesteri Hivatal segítségével, sikerült nyolc év alatt jelentősen megnövelni a fizetős parkolóhelyek számát, a végére mjdnem 3500-ra. Ezért a városnak egy jelentéktelen, évi 500 000 lejes bérleti díjat fizetett (abban az ideális esetben, ha minden parkolóhelyért fizettek napi nyolc órában, ezt az összeget kevesebb mint 9 nap alatt begyűjthette a cég!)

A szerződés 2016 végi lejártakor a Polgármesteri Hivatal megrendelt egy tanulmányt a parkolóhelyek haszonbérbe adásának a célszerúségéről (bár inkább azt kellett volna tanulmányozni, melyik megoldás előnyösebb a város szempontjából). Az itt olvasható tanulmányt egy tömbházlakásban működő kis cég készítette, és tele van logikai bukfencekkel és elemi iskolás matematikai tévedésekkel, ahogyan rávilágítottam egy tavaly télen nyilvánosságra hozott elemzésben (itt).

Sajnos mi voltunk az egyetlen párt aki kielemezte azt a tanulmányt (meg vagyok győződve, hogy legalább a gazdasági vagy mérnöki végzettséggel rendelkező tanácsosoknak feltűntek volna a hibák), úgyhogy ezt megszavazta a Városi Tanács, és azóta minden, a parkolással kapcsolatos döntést erre alapoznak.

A POL tanácsosainak, főként Hermann Mark Christiannak minden erőfeszítése ellenére, “érdekes” manőverek után megismételt szavazás alapján tavaly májusban úgy döntött a helyi tanács, hogy a köztéri parkolás működtetését ismét egy, licit alapján kiválasztott magáncégre bízza, amelyik évente minimum 1,2 millió lej bért fog fizetni ezért a városkasszába.

A gond az, hogy ezt a megemelt bérleti díjat az általános éves bérlet drágításából (333-ról 500 lejre), az 50%-al drágább 0-ás övezet bevezetéséből, a fizetős övezet indokolatlan megnöveléséből majdnem 1000 hellyel (plussz 30%) és egyebekből fogják fedezni, és mindezeket a hírhedt tanulmány javasolta, és így kerültek bele változtatás nélkül a Hivatal által készített parkolási szabályzatba.

Összehasonlításként, Nagyváradon a Hivatal által működtetett parkolási rendszerből évente kb 27 millió lej folyik be, és ebből minden évben emeletes parkolóházakat építenek, legutolsót kb 14 millióért.

Mivel több mint egy év eltelt azóta, hogy a városban nem kell fizetni a parkolásért, egy idén téli tanácsi határozat alapján ideiglenesen a Közterület fenntartó osztály kezeli a parkolást, amíg sikerül kiválasztani azt a magáncéget, amelyiknek majd ki lesz adva 5 évre.

Az előbbiek alapján a következő kérdéseink vannak:

  1. Miért ragaszkodik a városvezetés a parkolás magánkézbe adásához, mikor a többi erdélyi nagyvárosban ezt a Polgármesteri Hivatal és a Helyi Rendőrség végzi (jól)?
  2. Ha a parkolás fizetőssé tételének az a célja, hogy a Központ környékén több szabad parkolóhely legyen, milyen megfontolásból növelték meg a fizetős parkolóhelyek számát majdnem 1000-el, kiterjesztve a fizetős övezetet pld a November 7 negyedbe vagy a Szabadság utcában egészen a N. Bălcescu utcáig?!
  3. Ha a 0-ás övezet a Központot jelenti, több mint 90%-os kihasználtsággal és 310 parkolóhellyel beleértve a Bolyai, Forradalom és Kossuth utcákat mi az oka annak, hogy a Polgármesteri Hivatal körüli utcákban (Enescu, Primăriei, Ifjúsági) található 150 hely az 1-es zónába került?

A POL egyetért a központi parkolóhelyek fizetőssé tételével (akár egy magasabb díjjal is a 0-ás övezetben, de nem ért egyet a 2-es övezet létrehozásával, se a ketttős mércével, mellyel kivették a 0-ás övezetből a Polgármesteri Hivatal körüli utcákat.

Nyomatékosan kérjük, hogy a közterületi parkolók kezelést végérvényesen a Polgármesteri Hivatal egyik alosztálya végezze, és a bevételből a városi mobilitást finanszírozzák, ezt parkolóházak és kerékpárutak építésére, a közszállítás modernizálására fordítsák.

Ugyanakkor üdvözöljük a három (román, magyar és angol) nyelvű tájékoztató táblák kihelyezését.

Pápai László

városi tanácsos

* a POL tanácsosai ellene szavaztak

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>