A városi tanácsnak kevés lehetősége van arra, hogy a végrehajtó hatalmat bármire is rákényszerítse

 

A 2022. október 27-i helyi tanácsülés szomorú képet mutatott: az önkormányzat két pártja, a PNL és az UDMR nyilvánosan egymásnak esett, míg a PSD egyfajta igazságdöntő szerepében tetszelgett.

Röviden: a PNL kezdeményezte a Maroson átívelő hídra irányuló beruházás folytatását, amely beruházás eddigi egyetlenegy konkrétuma a 2015-ben készült megvalósíthatósági tanulmány (SF) révén valósult meg (a Helyi Tanácsi Határozat (HTH) mellékleteként), valamint a hídnak az Integrált Városfejlesztési Stratégiába (SIDU) való felvételét. A HTH-javaslat egy műszaki végrehajtási projekt kidolgozásáról szól, amely előrelépés lenne a híd megvalósítása felé. Sergiu Papuc úr (PSD) felszólalólásában elmagyarázta, hogy az infrastrukturális projektekre vonatkozó kezdeményezéseknek a végrehajtó hatalomtól (Polgármesteri Hivatal) kell származniuk, és a Helyi Tanácsnak az infrastrukturális projektek kezdeményezését illetően nincs hatásköre. Az RMDSZ Kelemen Atilla-Márton révén azzal vádolta a PNL-t, hogy „átpolitizálta és elsiette” a projektet. Végül hét tanácsos igennel, tizenhárom tanácsos nemmel szavazott vagy tartózkodott (ami ugyanaz, mint az ellene szavazás….).

Ha a Radu Bălaș kollégánk által kezdeményezett, az iskolaudvarok megnyitásáról szóló HTH-javaslat példáját vesszük, azonnal világossá válik, hogy nagyon nehéz a végrehajtó hatalmat bármire is rákényszeríteni, és sokkal egyszerűbb megtiltani neki azt, hogy megtegyen valamit. Mi lehet egyszerűbb, mint megnyitni az iskolaudvarokat? Nem kerül semmibe, az iskolaudvarok már ott vannak, de a korábbi és jelenlegi vezetők mindenféle trükköt kitaláltak, hogy megakadályozzák ezt az egyszerű és olcsó döntést – ha a helyzetet ezen a nagyítón keresztül nézzük, a PNL megközelítése komoly kérdőjeleket vet fel.

Hogyan tudná mégis a PNL kikényszeríteni a híd megépítését?

Egyszerű: a költségvetésben a kívánt projektekre és csak a kívánt projektekre különítünk el pénzt, a költségvetés pedig legfeljebb 10%-kal haladhatja meg a várható bevételeket. Ha ez bonyolultnak hangzik, hadd magyarázzam el: mit csinál a polgármester, amikor NEM költ az infrastruktúrára? Másra is költ? Miért? Mert a PNL megszavazta neki ezt a pénzt. Mik a mechanizmusok?

  • Felduzzasztott költségvetés. Senki sem bünteti a polgármestert, ha NEM hajt végre egy költségvetési tételt, így a nagyjából 50%-kal felduzzasztott költségvetés lehetővé teszi, hogy a polgármester arra költsön, amire akar. Egy példán keresztül személtetve: az Ön háztartásának jövedelme 6000 lej havonta, de te 10.000 lejes havi költségvetést tervezel, mert az izmaid így akarják. A költségvetésedben 1000 lejt a gyerekek tanfolyamaira és sportra, 4000 lejt jelzáloghitelre, élelmiszerre, közüzemi díjakra, 1000 lejt házjavításra, 2000 lejt vodkára és 2000 lejt játékgépre irányozod elő. Ahogy a pénz bejön, azt vodkára és pökönélékre költöd, ezeknél a pontoknál „hajtod végre” a költségvetést, és a gyerekekre, illetve a javításokra „nincs több pénz”.
  • Költségvetés a hülyeségekről. Az állatkert költségvetése (a PNL szavazatával) évi 4 millió lejről évi 15 millió lejre nőtt. A fizetések nem csökkentek, és a (PNL által megszavazott) organigrammát sem csökkentették. A marosvásárhelyi szabadidőközpont veszteségei sem csökkentek, a CSM-nek fizetett kiadások, illetve a kultúrára és sportra vonatkozó közvetlen megbízások nem szűntek meg.

 

Ha a PNL infrastrukturális projekteket akar, akkor van egy egyszerű eszköze: fogadjon el egy reális és beruházás-központú költségvetést. Egy ilyen költségvetés mellett a polgármesternek nem lesz mozgástere arra, hogy másra költsön. Mivel a polgármesternek meg kell mutatnia, hogy „tesz valamit”, azt fogja tenni, amit a városi tanács megenged neki.

A PNL és az RMDSZ jóváhagyásával már sok híd lefolyt a Maroson

A PNL engedélyezte az RMDSZ polgármesterének, hogy csak az év első 9 hónapjában 17 millió lejt költsön ingyenes koncertekre és sportra. Pro rata: ez az összeg az év végére 22 millióra is emelkedhet. Az Állatkert, mint mondtam, 10 millió lejjel többet kap. A Víkend-telep veszteségei is jóval meghaladják az évi 5 millió lejt. A költségvetés még mindig ugyanakkora, a fizetések még mindig a városi költségvetés túl nagy százalékát teszik ki. Ha a teljes ingyenesség helyett 10-20 lej értékű bérleteket bocsájtanának ki, akkor a költségvetés évente több mint 5 millió lejjel gazdagodna, Néhány millió itt, néhány millió ott, és máris nagy összegekről beszélünk. Ezekből a költségvetési tételekből könnyen össze tudnánk szedni évi 40 millió lejt, ami elég egy-két hídépítésre egy mandátumnyi idő alatt. Vagy egy híd és néhány mélygarázs. Vagy egy híd, egy iskolai campus és két parkolóház.

A legfontosabb szavazást figyelmen kívül hagyták, és továbbra is ezt teszik majd

Az október 27-i ülés legfontosabb szavazása a költségvetés módosításáról és a költségvetés végrehajtásáról szóltak. Itt a PNL, az RMDSZ, a PMP és a Pro-Ro tanácsosai automatikusan IGEN-nel szavaztak. Én ellene szavaztam, párttársam pedig tartózkodott.

A PNL-nek a költségvetési szavazáson meg kell mutatnia, hogy beruházásokat akar

Röviden: a PNL megszavazta a végrehajtó testület számára a szórakozásra és a fizetésekre szánt költségvetést, most pedig a Facebookon kiabálja, hogy beruházást szeretne. A következő költségvetési szavazáson a PNL-nek lehetősége nyílik arra, hogy pénzt szavazzon meg a közlekedési tanulmányra, és minden projektre, amit szükségesnek tart a hídhoz, valamint élhet azzal a lehetőséggel, hogy az egykori RMDSZ-tanácsosokból lett „költségvetési edzők” kedvéért NEM szavaz meg többé pénzt bálokra, táncokra, CSM-misékre.

Addig viszont a PNL úgy szeretne költségvetési pénzeket pazarolni, hogy szűz maradjon utána.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>