Néhány napja bemutattunk pár dokumentumot a költségvetés kiegészítése kapcsán, mely az augusztus 30-án sorra kerülő Tanácsülésen fog megvitatásra és szavazásra kerülni. Az eddig nyújtott, évi több tízmilliós támogatás mellé, további 4,8 millió lej kiutalását javasolják négy sportklub számára, ugyanazon kluboknak, melyek eddig is évek óta kedvezményezettjei voltak a pályázat nélkül, önkényesen kiutalt közpénzeknek: ASA, BC Mureș, CS Universitar și City’Us.

Időközben a szakbizottságok asztalára került a többi sportklub finanszírozásának a terve is, melyek egyértelműen hátrányban vannak az előbbi néggyel szemben, mivel pályázniuk kell a támogatásra.

Töltsd le a dokumentumot

Bár a POL egy nyilvános konzultációt is szervezett a témában (természetesen az egyetlen ilyen kezdeményezést), melynek során Radu Bălaș helyi tanácsos felvállalta a többség véleményét és képviselte azt a szakizottságban, az nem volt figyelembe véve. Mégis, megfigyelhetünk néhány rendellenességet:

  • Miközben 4 sportklub több tízmillió lejt kap évente, további 39 teljesítménysport-pályázatra kevesebb mint 1 millió lejt szánnak
  • A helyzet még kiegyensúlyozatlanabb ha összehasonlítjuk az iskolai sporttal, ahol 27 pályázat összesen 125 000 lej finanszírozást fog kapni, vagy a tömegsportra vonatkozó “sport mindenki számára” kategóriával, ahol 11 pályázatra kicsivel több, mint 57 000 lej jut.
  • A sportpályázatok elbírálásának szabályzata a nevetségességig torzítja a verseny fogalmát. Valójában csak annyit döntenek el, hogy a szabályzat alapján pontozott pályázatok függvényében, a kért összeg mekkora százalékát kapják meg a sportklubok. Olyan szabályzat alapján, mely egyébként is hibáktól hemzseg.
  • A dokumentum utolsó fele a szakbizottsági gyűlés jegyzőkönyve. Megmutaja, hogy a digitális korszakban milyen szinten van a helyi adminisztráció abban a városban, mely ezen a területen úttörőnek akar számítani, és ahol a polgármester a napokban akart illúziókat árulni nekünk.

Szólj hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>