Marosvásárhely 2019 költségvetésének végrehajtása – rövid összefoglaló

Ismét eltelt egy év, megint elvégeztük a polgármester munkáját – bemutatjuk városunk 2019-es esztendei költségvetésének végrehajtását. Kezdetnek íme néhány általános számjegy: 2019-ben Marosvásárhely 335 millió lejt költött el, amiből 103,77 milliót tett ki csak a Polgármesteri Hivatal és az alárendeltségébe tartozó intézményekben dolgozók béralapja (fizetése). A költségvetés 64 százalékát tették ki a folyó költségek, úgy mint: fizetések, rezsiköltségek, fogyasztási eszközök.

Így aztán a városnak 210 millió lej értékben maradt pénzalapja – ezzel az összeggel a Hivatal fontossági sorrendet állíthatott fel: mennyit költünk iskolákra, mennyit fektetünk be az infrastruktúrába, mennyit költünk „érinthetetlen” javakra, mint például az ingyenes koncertek. Hogy teljesebb képet kapjunk a fontossági sorrendről, akkor látnunk kell, hogy a sport, egyéb kulturális szolgáltatások és az egyéb kulturális, szabadidős és vallási területhez tartozó költségek összesen 22,99 lejt tesznek ki, ez az összeg nagyobb, mint a befektetésekre, építésekre és fontos felújításokra, javításokra szánt teljes összeg, ami 21,6 millió lej.

A kategóriákra lebontott költségek mutatják meg a fontossági sorrendet:

Letöltöttem az ANAF költségvetési transzparencia honlapjáról Nagyvárad polgármesteri hivatalának költségvetését. A kiadásokat három csoportba osztottam:

  • Folyó költségek, azaz fizetések, rezsi stb. Nem opcionális, a polgármester nem dönthet arról, hogy kifizeti-e ezeket vagy sem. Akárki is legyen a polgármester, ezek a kiadások megtörténnek.

  • Kötelező költségek, mint az iskolák felújítása, utcák, utak javítása stb. Ezek a kiadások nem azonnaliak, de egy sor törvény előírja a helyi hatóságokat, hogy ezeket megtegyék. (Lásd lentebb az oktatási törvény egyes fejezeteit)

  • Fakultatív költségek, mint a sportra, koncertekre vagy épp a lakóházak építésére vonatkozó kiadások.

A Fakultatív és a Kötelező költségek a kontrollálható kiadások közé tartoznak, míg a folyó költségek nem. Csak a Fakultatív és a Kötelező költségek lehetnek a fontossági sorrend tárgyai. Ahhoz, hogy megismerjük a Hivatal fontossági sorrendjét, össze kell hasonlítanunk a fakultatív és kötelező költségeket minden olyan kategoróiában, ahol a kiadások történnek. Így például: az általános iskolai oktatásra vonatkozó kötelező költségeket a közvilágítási és villanyfogyasztási kötelező költségekkel.

Amikor kategóriaként megvizsgáljuk a kontrollálható kiadásokat – azaz kötelező vagy fakultatív –, akkor megismerjük a fontossági sorrendet. Itt azt kell néznünk, hogy a szóban forgó kiadások a közösség érdekeit szolgálták-e. Amikor az összegeket nagyságuk szerint rendezzük, a sorrend kevésbé releváns, mert sok olyan költség van, ami kötelező, azaz, mindenképp kiadásra kerül. Ebben a listában azt kell néznünk, hogy a kiadások összege arányban áll-e a polgárok számára nyújtott szolgáltatások színvonalával.

Marosvásárhely költségvetésének fontossági sorrendje MIUTÁN a kötelező kiadások megtörténtek. (Azaz, fizetések, benzin, fogyóeszközök stb.)

Az összeg nagysága szerinti sorrend Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala költségvetésében – itt megfigyelhető, hogy a top 10 különbözik az előbbitől, mert ide már a folyó költségek is beleszámolódnak. A példa kedvéért: az óvodai oktatás esetében az összes költséget a fizetések, rezsi, fogyóeszközök teszik ki.

Amint azt látjuk, a Polgármesteri Hivatal elköltött 22,99 millió lejt professzionális sportra, kultúrára és szabadidős tevékenységre (általában ingyenes koncertekre). Ugyanez nem mondható el az építésről, az iskolák és bölcsődék fontos javításairól, amire 8,29 millió lej jutott, ami a költségvetésben erre a célra előirányzott összeg 73,56 százaléka.

Következés: a Polgármesteri Hivatal továbbra sem hajtja végre az iskolákra vonatkozó költségvetési előírást.

Amint azt egy korábbi cikkünkben bemutattuk, a 2019-es költségvetés (azaz az összeg, amennyi a Hivatal jogában állt elkölteni) szerint 11,278,694 lej jár az iskoláknak javításokra, felújítási munkálatokra és befektetésekre.

Részletek itt:  https://oameniliberi.com/banii-alocati-scolilor-exista/

Sajnálatos módon a Hivatal úgy döntött, hogy megteheti azt, hogy csak a pénz EGY RÉSZÉT költi el, miután hazugságokkal kürtölte tele a sajtót, miszerint a Helyi Tanács nem hagyja jóvá a pénzeket. Így végül a költségvetési végrehajtás az iskolák felújításának, javításainak és befektetéseinek fejezetében csak a szégyenteljes 73,56 százalékot érte el.

Adrian Mureșan

Szólj hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>