Az autóforgalom csökkentése mindinkább a városok fenntartható fejlődésének egyik legfontosabb jellemzőjévé válik, ez képezi a közlekedés folyamatosításának, és a közösségi környezettudatosság alapvető céljainak egyikét. Európa nagyobb városaiban olyan intézkedéseket vezettek be, amelyek jelentősen csökkentik, vagy épp teljesen megszüntetik a város központjában az autóforgalmat.
A közlekedés folyamosítása egy olyan téma, amelyet a városi politikusok túlnyomó többsége hanyagul kezel, nem vesz figyelembe, viszont egy reális probléma, és ebből kifolyólag megoldásra vár.
A téma szoros összefüggésben áll a biciklisávokkal, az autóbuszokkal és a felszíni parkolókkal, melyek közül mindegyik hozzájárul a gépjárműforgalom csökkentéséhez: a sofőrökből biciklizők lesznek, az autóbuszok nem akadályozzák tovább a forgalmat, és nem lassítja őket a lassan haladó, épp parkolóhelyet kereső autós. Az úttesten haladó autók számának csökkentése mellett a közlekedés folyamatosítása azt is feltételezi, hogy az úttesten megmaradó gépjárműforgalom számára az állandó haladás biztosított legyen.
Észrevehető, hogy a cím NEM az, hogy a gépjármű-forgalom folyamatosítása, hanem a közlekedés folyamatosítása – lévén szempontjaink közé tartozik a gyalogos, a biciklis és a tömegszállítási eszközök forgalmáénak megkönnyítése is.

 

Töltse le a fájlt