Úgy gondoljuk, hogy a marosvásárhelyi infrastrukturális befektetések fejezetéről szólva sokkal fontosabb az egyenes beszéd, mint a plagizált ígéretek szajkózása. Tudomásul vettük, hogy mindegyik párt részéről a választók számára kínált csalik között megtalálható a hídépítés, városi vasút, biciklisávok, városszéli parkolók, felszíni parkolók, de egy valamit mégis elfelejtenek: az ezekhez kapcsolódó dokumentumok már megtalálhatóak a Marosvásárhely Helyi Tanácsa által 2017. július 27-én elfogadott határozatban, ami az Integrált Városi Fejlesztési Stratégia 2016-2023 címet viseli (SIDU – Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană 2016-2023), de a Városi Fenntartható Mobilitási Terv (PMUD – Planul de Mobilitatea Urbană Durabilă) dokumentumban is, amelyeket alább ismertetünk.

Ezen dokumentumok jóváhagyása nélkül a város nem részesülhetne az európai forrásokból. Egyes projektek pedig, mint a közszállítás modernizálása, nyolc líceum modernizálása és rehabilitációja, két bölcsőde építése esetében az uniós forrásokat már le is hívta a város, és a projektek kivitelezése már folyamatban van.

A POL nem árul illúziókat, hanem egyenesen kimondja a véleményét: nem ígérhetünk Maroson átívelő hidakat, mintha az a mi ötletünk lenne, amikor ennek a terve már megtalálható a helyi adminisztráció által jóváhagyott dokumentumokban.

A SIDU esetében a projektek leírását megtalálja a 298-ik oldalon (több mint 204 projektet és további projektötleteket ismertet), a PMUD-n belül pedig a 381-ik oldaltól találja meg a terveket a kedves érdeklődő.

Lévén, hogy ezek a projektek már léteznek, tehát nem kell őket kitalálni (ez nem zárja ki új ötletek születését, amelyeket a POL jelen honlapon bemutat) két egymással összeillő elképzelés jelentkezik:

  • A priorizálás – amely több tényező összességén alapul: professzionális forgalomelemzések, a közlekedés folyamatosítása és a gépjárműforgalom csökkentése, megvalósíthatósági tanulmányok, közviták, vállalkozókkal, oktatási intézményekkel és a civil szervezetekkel történő egyeztetés, és nem utolsó sorban…
  • A források – amelyek lehetnek: a helyi költségvetés, az országos költségvetés, hitelek, garanciavállalások és uniós alapok.

A SIDU-ban és a PMUD-ben javasolt projektek a város húsz évnyi fejlesztésekre fordított összegét jelentik, ezért legyen világos mindenki számára, hogy uniós források nélkül a tervek nagy részét nem tudjuk megvalósítani. Viszont vannak jó hírek is:

A. A 2021-2027-re szóló uniós költségvetésből jelentős alapokat csoportosítanak át a városi infrastruktúrára, a digitalizálására, a környezetre és a szociális területekre.

B. A POL megháromszorozza a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal Európai Alapok Igazgatóságánál alkalmazottak számát. Ez az Igazgatóság az első számú prioritássá kell váljon egy kompetens és professzionális adminisztráció életében, mert az egész közösségünk számára gyarapodást hoz.

A POL-nak felkészült és kompetens emberei vannak, akik tudják megfelelő sorrendbe tudják állítani a projekteket, és megtalálják hozzájuk a finanszírozási forrásokat – a POL egy asztalhoz tudja ültetni a város értelmiségeit a nyugati szakértőkkel.

SIDU

PMUD